A Kaptárkő tanösvény várja a látogatókat

Természetvédelmi fejlesztések a bükkaljai kaptárkövek környezetében

A Szomolya településhatárában lévő vén-hegyi (kaptár-réti) kaptárkövek védett természeti területen találhatók, mely természetvédelmi és vagyonkezelője a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A természetvédelmi terület egyúttal terepi bemutatóhely is (turistaút vezet oda), ezért itt egy olyan természetvédelmi szempontú fejlesztés történt 2018 folyamán, amelynek turisztikai vonatkozása is van: a “Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi terület” az aspiráns Bükk-vidék Geopark egyik legjelentősebb geotópja, geoturisztikai vonzereje.

A természetvédelmi terület és terepi bemutatóhely (Kaptárkő tanösvény) madártávlatból.

A fém járóplatformok (melyek alapos swot-elemzés, sok-sok szakmai egyeztetés és átgondolt tervezés nyomán készültek el) alapvetően a taposási erózió megszüntetését, a sérülékeny riolittufa-sziklák megóvását szolgálják, ugyanakkor a látogatás megkönnyítését és a tájékoztatást is lehetővé teszik. A szomolyai terepi bemutatóhely a BNPI Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programja keretében készült el (KEHOP-4.1.0-15-2016-00031).

A IV. sz. kaptárkő (Királyszéke) látványa a 4. sz. állomás platformjáról.
Az 1. és 2. állomás látképe a jelképes kapuzattal: a Kaptárkő tanösvény szabadon és ingyenesen látogatható.
A terepi bemutatóhely összes infrastruktúraelemének áttekintő látképe.

A terepi infrastruktúra-elemek (egy tájékoztatótáblás építmény, szigetüzemű napelem-rendszerrel működtetett kamerák, kapuk, pihenőbútorok, járófelületek) minőségéről a kivitelező Geoteam Kft. szakemberei, alvállalkozóik, tervezői művezető, műszaki ellenőrök és a műszaki szabványok gondoskodtak.

Az 5. sz. állomás pavilonja (ismertetőtáblákkal, kőzetbemutató gabionfallal, pihenőbútorzattal) a hajdani kőfejtőudvarban.
Az 5. sz, és a 4. sz. állomás összképe a biztonságos bejárást segítő infrastruktúra-elemekkel.
Az V. és IV. sz. kaptárkövek a járóplatformokkal, valamint az 5. sz. állomás.

A kaptárkövek megóvását szolgáló jogszabály – 17/2014. (X. 27.) FM rendelet – alapján a fülkés sziklák környezetében a „nem őshonos” növényzet, a sziklákat károsító cserjék eltávolítása is megtörtént. A látogatható helyszíneken pedig faszerkezetes lépcső, korlát kiépítése szolgálja a bemutatást: pl. a cserépváraljai Nagy-kúp és az egri „Mész-hegy–Nyerges-tető helyi védett terület” esetében. Néhány sziklaalakzat lézer-szkennelésére is sor került dokumentációs, kutatási céllal, illetve a bemutatás, ismeretterjesztési szándékával. A 3d-s modelleket itt lehet megtekinteni.

A “Kaptárkő tanösvény” terepi bemutatóhely térképe.

2018-ban több ismeretterjesztő kiadvány (könyv, geoturisztikai atlasz, térképes leporelló) is elkészült, valamint ez a weblap, amely az aspiráns Bükk-vidék Geopark keretében mutatja be a Bükkalja eme különös értékeit (a tartalomfeltöltés folyamatos).

A VII. sz. kaptárkő előterében kiépített 2. sz. állomás platformja. Háttérben a VIII. sz. kaptárkó az 1. sz. állomással.
Az 5. sz. állomás pavilonjának tájékoztatótáblái a Bükkalja kőkultúráját és a felépítőkőzetek keletkezését mutatják be.
A be-, illetve kiléptetőkapuk egyike.
Szigetüzemű napelemrendszer működteti a természetvédelmi terület webkameráit.
A IV. sz. kaptárkő (Királyszéke).
A VIII. sz. szikla – ismertetőtáblával.
A VII. sz. kaptárkő – ismertetőtáblákkal.
A jelképes kapu mindig nyitva áll. A terepi bemutatóhely belépőjegy nélkül, szabadon látogatható.

Ez év tavaszán tájékoztató- és ismertetőtáblák kihelyezése, valamint egy “esőházikó” megépítése zárja a projektet.

Az 5. sz. állomás pavilonja építés közben…

 

…és készen.
A természetvédelmi kezelő, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Szomolyai Önkormányzat és a helyi közösségek szeretettel várják a látogatókat, a közelmúltban Hungarikum címmel kitüntetett kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra iránt érdeklődőket!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.