Természeti emlékek és hungarikumok

Kaptárkövek az Európai Unió védelmében

Megkezdődött a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő kaptárkövek, fülkés sziklák megóvását szolgáló, az Európai Unió támogatásával megvalósuló Környezeti Energiahatékonysági Operatív Program végrehajtása. (KEHOP-4.1.0-15-2016-00031)

A siroki Törökasztal, a Bélványkövek és a Vár-hegy "dróntávlatból" (KEHOP-adattár)
A siroki Törökasztal, a Bélványkövek és a Vár-hegy “dróntávlatból” (KEHOP-adattár)

A Bükk-vidék természeti és kulturális örökségének, a bükkaljai kőkultúrának egyaránt részét képező kaptárkövek (melyek a bükkaljai kőkultúra elemeivel kiemelt nemzeti értékek, hungarikumok) megőrzése, védelme elodázhatatlan feladata a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, mint a természeti emlékek természetvédelmi kezelőjének, a Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi terület esetében pedig mint vagyonkezelőnek.

Kaptárkő fizikai vizsgálata (KEHOP-adattár)

A BNPI természetvédelmi tevékenységének egyik legkülönlegesebb terepe és aktív védelmet, fejlesztést igénylő feladata a Bükkalján található, ezen földtani képződmények, egyben kulturális örökségi elemek kezelése, feltárása, állapotuk megóvása, környezetük rehabilitációja, védelmük megszervezése, bemutathatóságuk elősegítése és az igazgatóság ismeretterjesztő tevékenységébe történő bevonása.

Légifelvétel a nyerges-tetői kaptárkőről (KEHOP-adattár)
Légifelvétel a nyerges-tetői kaptárkőről (KEHOP-adattár)
A Nyerges-tető nyugati kaptárkövének lézerpontfelhője (KEHOP-adattár)

A természeti emlékként miniszteri rendeletben kihirdetett kaptárkövek természetvédelmi kezelési terveivel (és a kaptárköveket is érintő Natura 2000-es fenntartási tervvel) összhangban a BNPI konkrét kezelési feladatai a következők: a kaptárkövek közvetlen környezetében tájrehabilitációs munkák elvégzése (pl. az inváziós növényfajok visszaszorítása); a kaptárkövek, mint geomorfológiai képződmények és kultúrtörténeti értékek állagmegóvása (kőzetrepedések kezelése, taposóerózió megszüntetése); a látogatható tájértékek esetén a baleseti veszélyforrások megszüntetése; a látogatószabályozás megoldása, valamint ahol szükséges, a terepi bemutatás infrastruktúrájának (pl. a Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi területen fém járóplatform, pihenőhelyek és egy bemutatóhely) kiépítése.

A szomolyai kaptárkövek felülnézete (KEHOP-adattár)

A két legfontosabb konkrét lépés tehát a látogatószabályozás megoldása és az elengedhetetlen tájrehabilitációs munkák elvégzése. A vertikálisan egymásra épülő projektelemek alapját, tervezhetőségét a kaptárkövek felmérése, 10 helyszínen történő lézeres térszkennelése (LIDAR) és fotogrammetriai felmérése teremti meg. A felmérés lehetővé teszi továbbá a felszínalaktani változások nyomon követését, a terület turistaforgalmának tervezését, a képződmények széles körű, 3D-s bemutatását, a látnivalók népszerűsítését.

Fotogrammetriai felmérés drónnal (KEHOP-adattár)
Műholdas helymeghatározás (KEHOP-adattár)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.