A Kaptárkő tanösvény várja a látogatókat

Természetvédelmi fejlesztések a bükkaljai kaptárkövek környezetében

A Szomolya településhatárában lévő vén-hegyi (kaptár-réti) kaptárkövek védett természeti területen találhatók, mely természetvédelmi és vagyonkezelője a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A természetvédelmi terület egyúttal terepi bemutatóhely is (turistaút vezet oda), ezért itt egy olyan természetvédelmi szempontú fejlesztés történt 2018 folyamán, amelynek turisztikai vonatkozása is van: a “Szomolyai kaptárkövek természetvédelmi terület” az aspiráns Bükk-vidék Geopark egyik legjelentősebb geotópja, geoturisztikai vonzereje.

A természetvédelmi terület és terepi bemutatóhely (Kaptárkő tanösvény) madártávlatból.

Continue reading “A Kaptárkő tanösvény várja a látogatókat”

Természeti emlékek és hungarikumok

Kaptárkövek az Európai Unió védelmében

Megkezdődött a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő kaptárkövek, fülkés sziklák megóvását szolgáló, az Európai Unió támogatásával megvalósuló Környezeti Energiahatékonysági Operatív Program végrehajtása. (KEHOP-4.1.0-15-2016-00031)

A siroki Törökasztal, a Bélványkövek és a Vár-hegy "dróntávlatból" (KEHOP-adattár)
A siroki Törökasztal, a Bélványkövek és a Vár-hegy “dróntávlatból” (KEHOP-adattár)

Continue reading “Természeti emlékek és hungarikumok”

A Déli-Bükk időszakos karsztforrásairól – 1.

Idén, március 10-e után kezdtek el működni – vizet adni – a Déli-Bükkben található időszakos karsztforrások, melyek a Bükki Nemzeti Park különleges karsztjelenségei – egyben a Bükk-vidék Geopark sajátos és egyedi értékei (geosite-jai). A Bükk-fennsík déli pereme alatt 440–500 m tengerszint feletti magasságban négy ilyen karszt-forrást ismerünk: ezek az Imó-kői-, a Vöröskői-felső-, a Vöröskői-alsó- és a Fekete-leni-forrás, amelyek működése időszakos típusú, az évi aktív szakaszok hosszát és számát a karsztba szivárgó csapadék mennyisége határozza meg. Az átlagos hómennyiségű teleket követő hóolvadás után, tavasszal lépnek működésbe, amikor a Bükk-fennsík (Központi-Bükk, Magas-Bükk) nagykiterjedésű, összefüggő karsztvízfelülete jelentősen megemelkedik és az időszakos karsztforrások vonalában eléri a mészkő és a vízzáró kőzetek határán kialakult karszterózióbázist.

Az Imó-kő forrsásbarlangja

Az Imó-kő forrásbarlangjából akár 12.000 liter víz is előtörhet percenként

Continue reading “A Déli-Bükk időszakos karsztforrásairól – 1.”

A Déli-Bükk időszakos karsztforrásairól – 2.

Az első geoparkos táblák kihelyezése

2018. március 28-án és 29-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kihelyezték az első két “geoparkos” táblát az Imó-kő forrásbarlangja és a Vörös-kő alatti alsó időszakos karsztforrás mellé. A vízföldtani értékekekt bemutató táblák felújításának aktualitását a Déli-Bükk időszakos karsztforrásainak tavaszi aktivizálódása adta.

Táblatartó-szerkezet kihelyezése az Imó-kő sziklafala elé

 

A táblatartószerkezet felállítása és a tábla felszerelése során az Imó-kői-forrás karsztvízhozamának változását is megfigyelhettük

Continue reading “A Déli-Bükk időszakos karsztforrásairól – 2.”